corat-coret  

salamun alaik,,
lama sungguh x menulis di sini...
banyak perkara yg mahu di coretkan...

sibuk di alam pekerjaan menjadikan blog ini bersendirian... hanya sekali sekala berziarah mencuci mata.. membaca post2 yg telah aku coretkan sebelum ini.. tp tgn terasa berat utk menulis...

di kesempatan ini... ingin ku ceritakan beberapa perkara...



alam pekerjaaan menjadikan aku makin culas jika tidak memiliki jiwa yg kuat. maka kekuatan dalaman perlu di bina supaya x mudah mengalah dan burn out...

Alhamdulillah.. setakat ini banyak perkara yg dpt dilakukan di sekolah,,, kumpulan nasyid telah di tubuhkan... team circle dah mula ada, ia masih baru, merangkak2 sket la... tawakal pd Allah moga dimudahkan segalanya...

guru baru kpli dah masuk.. seorang lelaki. maka bertambahlah guru lelaki di sekolah menjadi 4 orang... moga kerja2 di sekolah menjadi mudah dgn kehadirannya...

di sekolah ada sesetengah golongan yg escapisme... btol ker ejaan tue..hehe.. dgn golongan ni kena byk bersabar... kerja2 dia x buat tp banyak mengomen... haha... itulah golongan yg disebutkan escapisme td... walaupun dia xde memangku apa2 jawatan, tp gaya percakapan dan arahan dia umpama seorang yg memangku jwtn besar... sabau jer la.. dah mmg begitu perangainya.. kalo rasa x selesa, sedekahkan alfatihah buatnya... atau belanja dia makan.. itu akan menenangkan jiwa kita.. moga2 dgn kebaikan itu, Allah ubah hatinya dan mula sedar... :)


baru2 nie, pensyrah2 IPG mizan berkursus di sri costa hotel di Bandar Hilir.. kursus ini di sponser oleh kerajaan terengganu,, mewah2..hehe
so, aku ke sana utk bersua muka dgn mereka.. upenyer pengarah dah tukar.. sekarang pengarah lelaki... dari ppd masuk ipg... erm.. pensyarah2 maen bowling pd malam rabu...penuh tempat bowling mahkota perade dgn pensyarah2 mizan... mereka dah book awal line utk dewasa.. dapat jumpa c.zul.. beliau mmg pakar men bowling... kalah pensyarah2 lain..:)
rupanya c.zul ada sijil coaching bowling... patutlah.. katanya, " maen bowling ni ada sifirnya...".. oOOoo... mcm tu ker,, selama ni aku tahu men bowling ikut nasib jer.. kalo kena kire nasib baik la..hehe.. upenyer ada sifir..

ketika menyantap di restoren india muslim di sebelah mahkota parade (yg mane bngunan sekeliling MP masih dlm pembinaan), aku sempat meminta nasihat dan bertanya beberapa perkara... itulah ketenangan bila bersama dgn manusia yg menyerahkan hidupnya utk Allah.. yg menjadikan Islam sebagai cara hidup... penuh ketenangan...

sempat juga minta resepi kambing bakar...:p..
bukan apa... selama nie buat kambing bakar, selalu x menjadi... so, mintalah cara yg btol, moga2 lepas nie menjadi...insyaAllah..

ok.. stkt ni nga buat manikayu utk pengakap.. sekarang di fasa yg akhir... minggu ni akan ke kem pngakap bukit putus sekali lagi utk fasa 2... sket lagi.. tugasannya kena wat rph pengakap sbgai menggantikan tesis... moga dipermudahkan...

semalam rkn2 guru dr SMA ihsaniah kedah mengadakan lawatan ke sekolah.. penanda aras.... sebelum ni dr SK Medan Jaya.. byk kunjungan dr luar.. kunjungan yg agak menyeramkan bila NAzir, JPN dan PPD... yg tue kena siapkan segla bagai... hehe..

erm... skrg kena btol2 spend masa dgn baik... tidak bertangguh kerja perlu jadikan budaya.. hidup dgn bertasawwuf perlua dilaksana supaya hati sentiasa terpelihara..

Ya Allah, bantulah hambamu ini.. pimpin lah hati, pemikiran , nafsu dan rohku ke jalan yg luus, jalan yg kau redhoi.. ameen

Baca Selanjutnya..
AddThis Social Bookmark Button


Selamathari lahir ibu...  

2 hari lepas hari lahir ummi...

selamat Hari lahir ummi yg ke 51...

sajak dah masuk dlm video...

khas sempena hari lahirmu..

semoga Allah memberkati hidupmu selamanya..

.

Selanjutnya taip di sini untuk paparan penuh.

Baca Selanjutnya..
AddThis Social Bookmark Button


Related Posts with Thumbnails

Bumi Tuhan... Bersaksilah

 

Design by Amanda @ Blogger Buster